7. Speelruimten
Wat willen we?
Wij willen speelplekken heel en veilig houden. Ook moeten wij voldoen aan wet- en regelgeving. Voor speeltoestellen is het ‘Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen’ van toepassing. Daarin staat exact beschreven waaraan speeltoestellen in de openbare ruimte moeten voldoen.
Wij kiezen ervoor om alle speeltoestellen op één plek tegelijkertijd te vervangen. Hierdoor kunnen we met het volledige budget een totaal nieuwe speeltuin maken. Samen met de kinderen uit de buurt maken wij een ontwerp. De kinderen mogen dan zelf kiezen welke speeltoestellen zij het leukste vinden.
Onze ervaring is dat metalen speeltoestellen na 18 jaar aan vervanging toe zijn. Houten toestellen zijn na 12 jaar al aan vervanging toe. Na die periodes zien we dat de kwaliteit snel achteruit gaat. Toestellen zijn niet meer op verantwoorde manieren te herstellen. Dit leidt tot onveilige situaties en opmerkingen van de inspecteur.
We hebben een vervangingsplan dat gebaseerd is op de leeftijd van de speelplekken. Speeltoestellen vervangen wij in principe na 12 (hout) of 18 jaar (kunststof en metaal). Dit is afhankelijk van het materiaal en hoeveel de toestellen gebruikt zijn. Op basis van de kwaliteit en inspectieresultaten passen wij het onderhouds- en vervangingsplan aan. Na de afschrijvingstermijn beslissen we of we de speelplek moeten vervangen. Dit is afhankelijk van de behoefte in de wijk.
Soms is een speelplek eerder aan vervanging toe doordat toestellen slecht zijn. Dit verwerken wij in de actualisatie van het vervangingsschema. Dit schema leggen wij eens in de drie jaar voor aan de gemeenteraad.
Wat hebben we?
Taakveld |
Omvang |
Eenheid |
---|---|---|
Speelruimten: aantal speelplekken in de openbare ruimte |
73 |
stuks |
Wat is nodig?
Een specialist inspecteert de speeltoestellen één keer per jaar. Daarnaast controleert onze buitendienst de speeltoestellen. Dat doen wij twee tot drie keer per jaar. Als er iets kapot is, dan maken we dat meteen.
Voor 2021 staat het vervangen van speelplekken op de volgende locaties gepland:
- Gooiseweg / De Meent (skatebaan) in Groesbeek
- Nesciostraat 2 in Beek
- Roerdompstraat in Beek
- Waterstraat in Beek
Stand van zaken Voorjaarsnota
Twee speelplekken die voor 2020 op de planning stonden, hebben we vorig jaar niet vernieuwd. Uit de inspectieresultaten bleek dat nog niet nodig te zijn. De speeltoestellen waren heel en veilig. Het gaat om:
- De speelplek aan de Gooiseweg / Vincent van Goghweg in Groesbeek.
- De speelplek aan de Burgemeester Hermsenstraat in Millingen aan de Rijn.
Het vernieuwen van deze twee speelplekken hebben we in de planning van 2021 opgenomen, dus in totaal gaan we zes speelplekken vernieuwen. Een en ander is nog wel afhankelijk van de inspectieresultaten. Ook hier geldt; als uit de inspectie blijkt dat een speelplek nog niet aan vervanging toe is, dan stellen we de vervanging uit.
Bij de vernieuwingen zullen we direct omwonenden en kinderen betrekken.
Wat kost het?
Jaarlijks is € 30.000 beschikbaar in de exploitatie voor onderhoud en keuringen van speeltoestellen.
Vanaf 2020 werken we met een bestemmingsreserve voor speelruimten. Jaarlijks voegen we hier € 63.000 aan toe en leggen we een uitvoeringsplan aan de raad voor over de inzet van de reserve.
Stand van zaken Voorjaarsnota
De planning en vervanging past binnen het vervangingsschema en de beschikbaar gestelde budgetten. Er zijn geen financiële afwijkingen.